Bahamalar Gezi Rehberi

Bahamalar’ın Kısa Tarihi

Bahamalar’ın Kısa Tarihi 

Bahamalar’a ilk kez adım atanlar Kristof Kolomb tarafından Lucayan adı verilen Aravak yerlileridir. Bu yerlilerin kökeni Güney Amerika’ya aittir. Bunun yanı sıra, Karayipler tarafından kuzeye yani Antil denizine kadar sürülen Aravaklara kadar dayanan kökleri bulunmaktadır. Aravaklar; Karayip vatandaşlarına kıyasla daha barışçıl kişilerdir. Daha çok balıkçılık ve tarımla uğraşmaları söz konusudur. Dünya tarihinde son derece önemli bir yeri bulunan Kristof Kolomb; 1492 yılında ilk kez Bahamalar topraklarında Guanahani olarak adlandırılan adaya ayak basmıştır. Bahamalar; sahip olduğu toprakların verimli olmasından dolayı yıllar boyunca birtakım işgal riskleri altında bulunmuştur. İspanyolların herhangi bir işgali söz konusu olmasa da belirli dönemlerde bu coğrafyaya düzenlemiş oldukları saldırıların neticesinde yerli halkı toplayıp Hispaniola madenlerinde çalıştırmalarına rastlanmaktaydı. Bir başka deyişle, İspanya başta olmak üzere çeşitli devletlerin köle bulmak adına Bahamalar’a saldırması söz konusu oluyordu. Bu saldırıların bir neticesi olarak ada nüfusu yıllar içerisinde azaldı. 

Yukarıdaki gelişmelerin yaşanmasının yüzyıl ertesinde İngilizler bu bölgeye de gelmişlerdir. Ancak, İngiliz göçmenlerin buraya geldiği tarihte bölgede hiç kimsenin yaşamamasına rastladıklarını ifade etmeliyiz. 1629 yılında İngilizler; bu bölgeyi bakanlardan birisine hediye olarak vermiştir. 1770 yılında ise Bahamalar; Güney Carolina kolonisi sahiplerine yeni bir mülk kolonisi olarak verilmiştir. Bu tarihten sonra korsanlık bölgenin başlıca geçim kaynağı haline gelmiştir. 

1917 yılında Bahamalar’ın tekrar tahta bağlanmasının ertesinde korsanlığa son vermek adına ciddi çabalar gösterilmiştir. Krallık döneminin ilk valisi olarak bilinen Woodes Rogers; korsanlığı bitirmek adına kendi servetini bitirmeyi dahi göze almıştır. Sonuç olarak, 1783 yılında imzalanan Versailles antlaşması sayesinde adalar; tekrardan İngiltere’ye verilmiştir. 1963 yılının Mayıs ayında toplanan konferansta adalar için yeni bir anayasa hazırlanmıştır. 1967 genel seçimlerinde Lynden Pindling eşliğinde iktidara gelen İlerici Liberal Parti; ilk olarak ırk ayrımına son verilmesini sağladı. Buna ek olarak, tam bağımsızlık için faaliyet göstererek ekonomide yabancıların yerini Bahamalıların almasını sağladı. Bahamalar; 1973 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. 1983 yılında ise Karayipler Topluluğu ve Ortak Pazarı’na üye olmuştur.