Viyana Gezilecek Yerler
Viyana, Avusturya’nın başkenti olma özelliğinden çok öte bir değer ve öneme sahiptir. Viyana, yaklaşık 2 milyonluk nüfusu ile Avusturya’nın en kalabalık şehirlerinden birisidir. Ancak ülkedeki diğer şehirlere göre daha küçük bir yüzölçümüne sahiptir. Viyana son derece kozmopolit bir şehir olarak öne çıkıyor. Bulunduğu Orta Avrupa’da tarihi boyunca birden fazla imparatorluğun egemenliğine girmiş, başkentliğini yapmış ve yanı sıra mücadele etmiş olduğundan hem tarihi, hem kültürel ve mimari hem de yaşayış tarzları açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Farklı kültürlerin etkilerini modern Avusturya döneminde de etkin biçimde görebilmek mümkündür. Avusturya ve Avrupa, hatta tüm dünya için en önemli kültür ve sanat merkezlerinden birisi konumunda bulunmaktadır. Bu nedenle en turistik şehirlerden birisi olan Viyana’da gezilecek yerler haliyle merak ediliyor.
Viyana gezilecek yerler konusunda özellikle Orta Avrupa ülkesi insanları veya Avrupa’yla temas halinde olan ülkelerin insanları için kendisinden izler bulabileceği bir şehir olduğundan merak edilir. Sadece tarihi ve doğal güzellikleri ile değil, sanatta da dünyanın en önemli şehirlerinden birisidir. Bu yüzden Avusturya seyahatiniz sırasında Viyana’ya gitmeniz size son derece sanat dolu bir gezi şansı verecektir. Zira şehrin her noktasında ve her yerinde sanatın farklı dallarına ve alanlarına ait eserler, gösteriler ve çok daha fazlasını görebilmek mümkündür. Zengin kültürel ve tarihi çeşitliliği bulunan Viyana’da her şeyi görmeden ayrılmak istemiyorsanız ortalama 4 günlük bir gezi programı oluşturmanız gerekir. Ören yerleri, parkları, sarayları, kiliseleri, müzeleri ve açık hava alanlarıyla adeta bir kültür sanat şehri olan Viyana’da mutlaka görmeniz gereken yerleri sizler için listeledik!
- Prater; Dünyanın her yerinde tanınan bir eğlence parkı olan Prater, bu ününü özellikle şehirde çekilen pek çok ulusal ve uluslararası film ile kazanmıştır. Çok sayıda filmde sahnelerin geçmesiyle ikonik hale gelen dönmedolabında içerisinde yer aldığı bu eğlence parkı, örneklerinden çok daha farklıdır. Eğlence parkını ziyaret eden herkes için macera ve eğlenceye dair çok fazla alternatif bulunuyor. Tarihsel açıdan da eğlence parkının ayrı bir önemi bulunmaktadır. Öyle ki park genelinde ziyaretçilere 250’yi aşkın aktivite aracı sunulmaktadır. Bu özellikleriyle Prater şehrinin önemli bir simgesi haline gelen eğlence parkı 1827 yılından beri varlığını korumaktadır. Eğlence parkı yıl boyunca ziyaretçilere açık ancak içerisindeki tüm cihaz ve aktivitelerin çalıştığı dönemler Mart ile ekim ayları arasına denk gelen sıcak havalardır. Prater’de bulunan oyuncak ve aktivitelere katılım ise ortalama 2 Euro ile 4 Euro aralığında değişmektedir.
- Aziz Stefan Katedrali; Viyana’nın simgelerinden olan “St. Stephan Katedrali”, kentin en önemli merkezlerinden birisi olan Stephanasplatz meydanında bulunuyor. Gotik mimaride inşa edilmiş olan katedralin tarihi 12.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Katedralin çatı kısmında yer alan rengarenk semboller ise Viyana şehrinin tarihiyle bağdaşık olarak dizayn edilmiştir. Farklı yüksekliklerde birbirinden görkemli 4 kulesi bulunan katedralin güney cephedeki kulesi 136 metreyle en yükseğidir. Bu kuleye çıkabilmek için tam 343 basamak çıkmanız gerekiyor. Ancak çıktığınızda sizi gerçekten muazzam bir Viyana manzarası bekliyor. Katedral kadar ünlü olan çanı ise kuzey cephesindeki 68 metre yükseklikteki kulede bulunmaktadır. Avrupa’nın en büyük ikinci çanı olan Pummer, herkesin mutlaka görmesi gereken detaylardan birisidir. Avusturya İmparatoru 3.Friedrich’in 8 ton ağırlığında yapılmış mezarı da katedral içeriisnde yer almaktadır. Farklı kategorilerde bilet ücretleri bulunan katedrale girişte 10 Euro ile 60 Euro aralığında ödeme gerçekleştirilir.
- Hofburg Sarayı; İlk yapıldığı Orta Çağ’da savunma kalesi olması amaçlanan Hofburg Sarayı, Hofburg İmparatorluğu’nun hükümdarı tarafından genişleterek, daha geniş bir alana yayılmıştır. Bu şekilde adeta bir şehir haline getirilmiştir. Yaklaşık 600 yıllık bir süredir Avusturya Habsburg Hanedanı için kış aylarında kullanılan bir saraydır. Avusturya’nın görkemli yapılarından olan Hofburg İmparatorluk Sarayı, modern dönem Viyana’sında Avusturya Cumhurbaşkanı resmi ikametgahı olarak kullanılmaktadır. Saray İmparatorluk Daireleri, Sisi Müzesi ve İmparator Gümüş Koleksiyonu olarak 3 bölümden oluşmaktadır. Eylül ile Haziran aylarında saat 09.00 ile 17.00 arasında, temmuz ile ağustos aylarında 09.00 ile 18.00 saatlerinde her gün ziyaret edilebilmektedir. Yetişkinler için 13.90 Euro, 19-25 yaş öğrenciler için 12.90 Euro şeklinde bilet fiyatları bulunmaktadır.
- Müzeler Bölgesi; Avusturya’nın kültür ve sanat niteliğini kazandıran Viyana şehrinin bu özelliğinin kaynağı olan bölgelerden birisidir. Viyana Müze Bölgesi olarak da isimlendirilen bu bölge, kentin tarihi merkezinin sınırlarında bulunmaktadır. Mağazalar, sanat kuruluşları, restoranlar, kafeler ve müzelerden oluşan son derece dinamik bir yapıya sahiptir. Özellikle tarihi bir bölge olması tüm yapılaşmanın barok stilde mimariye sahip olmasını sağlamaktadır. Buna eşlik edecek modern yapıları ile de post-modern bir atmosfer bu bölgede sizleri bekliyor. Müzeler Bölgesi’nde Leopold Müzesi, Modern Sanat Müzesi, Kunsthalle Wien ve Viyana Mimari Merkezi bulunmaktadır. 13 Euro ile giriş yapılabilen Leopold Müzesi Perşembe 10.00 ile 21.00 arasında, diğer günler 10.00 ile 18.00 arasında ziyaret edilebilir. 11 Euro giriş ücreti bulunan Modern Sanat Müzesi pazartesi 14.00 ile 19.00 saatlerinde, Salı ve Pazar günlerinde 10.00 ile 19.00 saatlerinde ve Perşembe günleri 10.00 ile 21.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Kunsthalle Wien Perşembe günleri 11.00 ile 21.00, diğer günler 11.00 ile 19.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Viyana Mimari Müzesi ise her gün 10.00 ile 19.00 arasında ziyaret edilebilmektedir.
- Ringstrasse; Viyana’nın tarihi merkezinin çevresini kaplayan tam 5.3 km uzunlukta dairesel formda bir bulvardır. Viyana’nın kültür sanat şehri olmasını sağlayan birbirinden değerli ve görkemli yapıları, eşsiz binaları, müzeleri, sarayları, restoranları ve kültür sanat binaları gibi oldukça zengin kültürel yapılaşma mevcuttur. Mimari açıdan bu denli uzun bir bulvarı boydan boya gezdiğinizde bile size sunduklarıyla asla yorgunluk hissetmemenizi sağlıyor. Bu nedenle de Viyana’ya gelenlerin en fazla ziyaret ettikleri noktalardan birisi konumunda bulunuyor. Viyana Devlet Operası, Kunsthistorisches Müzesi, Ulusal Tarih Müzesi, Avusturya Parlamento Binası, Viyana Belediye Binası, Ulusal Tiyatro gibi tarihi ve kültürel yapılar bu bulvar üzerinde bulunmaktadır.
- Belvedere Sarayı; Viyana şehrinin tam merkezinde bulunan Belvedere Sarayı, 1668 ile 1745 yılları arasında inşa edilmiştir. Yine şehirdeki pek çok yapı gibi Barok stilde inşa edilen saray birkaç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler Aşağı Belvedere, Yukarı Belvedere, Orangery Galerisi, ahır ve bahçe şeklindedir. Avusturya’nın tarihini yansıtan bir yapı olsa da günümüzde içerisinde sunulan eserler daha çok resim ve heykel müzesi olmasını sağlamıştır. Yani hanedanlar, imparatorluklar gibi olgular bu saray müzesi içerisinde yer almamaktadır. Haftanın her günü 10.00 ile 18.00 saatleri arasında Belvedere Sarayı 12.50 Pound ile giriş yapabilirsiniz. Ancak bu tüm sarayı kapsamamaktadır. Bölüm bölüm gezmek isterseniz Aşağı Belvedere 7.50 Pound, Yukarı Belvedere ise 9.50 Pound giriş bileti fiyatına sahiptir.
- Opera Binası; Viyana Opera Binası, dünyanın en önemli ve en büyük opera binalarından birisidir. 1709 adet koltuğu bulunan binanın ayakta seyirci kapasitesi ise 509 şeklindedir. Opera, bale, konserler ve daha çok daha sahne sanatlarının icra edilebildiği bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte turistik geziler içinde açık olduğundan siz gittiğinizde bir etkinlik bulunmasa bile bu muhteşem yapının iç mimarisini de görebilmeniz mümkündür. Haftanın Pazar günü hariç olacak şekilde her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında turistik gezi gerçekleştirebilirsiniz. 1869 yılında İmparator Franz Joseph ve İmparatoriçe Elizabeth tarafından hizmete açılmıştır. Opera binasını görmek için 10 Euro’luk bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.
- Albertina Müzesi; Viyana’da bulunan en popüler ve en iyi müzelerden birisi olarak kabul edilmektedir. Müze içerisinde 65 bini aşkın çizimin yer aldığı belirtilmektedir. Özellikle gravür, ağaç baskı ve taşbaskı gibi tekniklerle yapılmış olan bir milyonu aşkın baskı eserinin de bulunduğu belirtilmektedir. Grafik eser koleksiyonu açısından da dünyanın en değerli ve en büyük çeşitliliğini içermektedir. Viyana’nın Albertinaplatz Meydanı’nda bulunan Albertina Müzesi, 17.yüzyılda “Taroucca Sarayı” ismiyle inşa edilmiştir. Daha sonra el değiştirince “Albertina Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. Cumhuriyet döneminde ise Albertina Müzesi olarak faaliyet göstermektedir. Michelangelo, Alberecht Dürer, Rembrandt ve Leonardo Da Vinci gibi büyük sanatçılara ait eserlerde bu müzede sergilenmektedir. Müze çizim ve baskı, mimari koleksiyon ve fotoğraf koleksiyonları olarak 3 bölümden oluşmaktadır. Haftanın her günü Çarşamba hariç 10.00 ile 18.00 saatleri arasında giriş yapılabilmektedir. Çarşamba günleri ise 10.00 ile 21.00 saatleri arasında hizmet veren Albertina Müzesi giriş ücreti ise 14 Euro’dur.
- Burggarten; Viyana’nın tarihi dokusunu büyüleyici bir ortam içerisinde hissetmek istiyorsanız Burggarten tam size göre bir noktadır. Şehrin merkezinde yeşillikleri ve özel peyzajı ile muhteşem bir dinlenme alanı sunuyor. İlk defa yapıldığında “Kaisergarten” yani Türkçe karşılığı “İmparatorun Bahçesi” olarak isimlendirilmekteydi. 1919 yılına kadarda bu şekilde kullanılmıştır. 1919 yılından sonra Avusturya halkının kullanımına açılmıştır. Tam 38 bin metrekarelik bir alandan oluşan Burggarten içerisinde Neue Burg Sarayı, Palmiye Evi, Kelebek Evi ve Ring Bulvarı gibi önemli yerleri barındırmaktadır. Her gün 06.00 ile 22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
- Schönbrunn Sarayı; Viyana’nın ve hatta Avusturya’nın en çok ziyaretçi alan tarihi mekanlarının başında gelmektedir. Schönbrunn Sarayı her yıl 8 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edilmektedir. UNESCO tarafından 1996 yılında Kültür Mirasları listesine dahil edilmiştir. İnşa edildiği tarihten itibaren Habsburg Hanedanı’nın yazlık sarayı olarak hizmet vermiştir. 1918 yılında Cumhuriyet yönetimine geçiş yapılmasıyla birlikte halkın kullanımına açılmıştır. Barok stildeki mimariye sahip olan sarayın iç mimarisi ise İmparatoriçe Maria Theresa’nın etkisinden kaynaklı barok ve rokoko stillerin harmanını yansıtmaktadır. 1441 odası bulunan saray alanı içerisinde “Palm House(Palmiye Evi)” ve “Tiergarten Hayvanat Bahçesi” bulunmaktadır. Saray İmparator Leopold döneminde 1693 yılında yapılmıştır. Sarayın farklı bölümleri için farklı fiyatlandırmalar uygulanmaktadır. Bu bağlamda İmparatorluk Daireleri’ndeki Franz Joseph ve Sisi daireleri için 14.20 Euro, tüm İmparatorluk Daireleri için 17.50 Euro, İmparatorluk daireleri, Privy Bahçesi, Orangery Bahçesi, Labirent ve Gloriette için 24 Euro bilet fiyatları uygulanmaktadır.
- Karlskirche; Viyana’nın büyüklüğü ile en görkemli yapılarından birisi olan Karlskirche yani Karl Kilisesi, 1716 yılında İmparator 6.Charles tarafından yaptırılmıştır. Vebadan kırılan halkın bir an önce iyileşmesi ve korunması amacı ile Viyana kenti koruyucu azizi adına yaptırılmıştır. Ancak 1716 yılında yapılmaya başlanan kilise 1737 yılında tamamlanmıştır. Kiliseyi inşa eden Johann Berhhard Fischer, 1723 yılında hayatını kaybedince yerine oğlu Joseph Emanuel Fischer geçmiştir. Duvar kabartmaları, heykelleri ile birlikte Roma ve Yunan izlerini yaşatan sütunları bulunan kilisenin 72 metre yüksekliğinde kulesi bulunuyor. Bu kuleden muhteşem bir Viyana manzarası sunuyor. Kilise içerisine ziyaret edebilmek ibadet dolayısıyla mümkün olmuyor. Ancak Viyana’daysanız Cuma ve cumartesi geceleri düzenlenen halka açık klasik müzik dinletilerine katılarak, iç mimarisini de görebilirsiniz.
- Doğa Tarihi Müzesi; Viyana’nın öne çıkan müzeleri arasında yer alan Doğa Tarihi Müzesi 19.yüzyılda inşa edilmiştir. 8700 metrekarelik bir alana inşa edilen müze içerisinde 30 milyon gibi muazzam bir sayıda eserin sergilemesi gerçekleştirilmektedir. Doğanın tarihine dair ve doğal olarak Viyana, Avusturya ve Orta Avrupa faunasına dair önemli veriler sunan müze Çarşamba günleri 09.00 ile 21.00 saatlerinde, diğer günler 09.00 ile 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze giriş ücreti ise 14 Euro olarak belirtilmektedir.
- Leopold Müzesi; Viyana’nın meşhur müzeleri arasında bulunan Leopold Müzesi, “Avusturya Modern Sanatı” temasında faaliyet göstermektedir. Bu nedenle de Avusturya’nın ünlü sanatları ve tarihi açısından önemli bir yer tutmaktadır. 2001 yılında açılan Leopold Müzesi, 20.yüzyılın ilk dönemine ait olan eserleri sergilenmektedir. Viyana Şehir Kartı bulunmuyor ise kombine bile alabilmeniz mümkündür. Bu şekilde müzeler şehri Viyana’da her müze için ayrı ayrı bilet satın almak durumunda kalmazsınız. Ortalama 25 Euro olan kombine müze biletleri ile hem Leopold hem de Mumok müzelerine giriş gerçekleştirebilirsiniz.
- Hundertwasser Evi; Ekspresyonist mimarinin önemli örneklerinden birisidir. Freidensreich Hundertwasserile Joseph Krawina tarafından yapılan bir binadır. İçerisinde toplam 53 daire, 4 dükkan ve 16 özel terasa sahip olan binanın tüm terasları toprak zemine sahiptir. Üzerinde de birbirinden farklı özelliklerde 250’ i aşkın ağaç bulunmaktadır. Bina bir yaşam alanı olmasından dolayı doğrudan gezi gerçekleştirebilmek mümkün değildir. Ancak binada faaliyet gösteren 4 dükkan aracılığıyla iç mimarisi hakkında da önemli bilgilere sahip olabilirsiniz. Şehre gelen turistlerin en fazla fotoğraf çektirdikleri mekanlardan birisidir. Bina 1983 yışlında inşa edilmiştir.
- Tiergarten Schoenbrunn; Viyana Hayvanat Bahçesi adıyla bulunan bu mekan, 1752 yılında hizmete açılmıştır. İçerisinde zengin bir hayvan çeşitliliği bulundurmaktadır. Orta Çağ Avrupası ve modern dönem Avrupası mimarisini harmanlayan çok özel bir atmosfere sahiptir. Barok stili yansıtan sekizgen kahvaltı köşkü ise dikkat çekiyor. 4 bini aşkın hayvan canlılığının bulunduğu hayvanat bahçesi sayesinde Avrupa’da panda görme şerefini yakalayabilirsiniz. Schönbrunn Sarayı içerisinde bulunan hayvanat bahçesi hayvanların yanı sıra bitki familyası adında da oldukça zengin bir çeşitlilik sunmaktadır. Yıl boyunca açık olan hayvanat bahçesi sabah 09.30’da açılmaktadır. Yılın farklı dönemlerine göre ise 16.30 ile 18.30 aralığında değişen saatlerde kapanmaktadır. Yetişkinler 20 Euro, çocuk ve engellikler 10 Euro ile giriş yaparken, 6 yaş ve altı için ücretsizdir.
- Stephansplatz; Viyana’da bulunan ve kent özdeşlemiş en önemli meydanlardan birisidir. Viyana kentinin resmi olarak kabul esilen sıfır noktasıdır. Özellikle şehrin her noktasına hızlı ve kolay bir şekilde erişim imkanı sunan “U-Bahn” durağı da burada bulunmaktadır. Tarihi çok eskiye dayanan meydanın yapılışı 1200 yılına kadar uzanmaktadır. 1978 yılında açılan “U-Bahn” ile birlikte meydanın önemli ve hareketliliği daha da artmıştır. Oteller, tarihi mekanlar ve sosyal alanlar ile son derece zengin bir yapı sunmaktadır.
- Haus Der Musik; 2000 yılında açılan Haus Der Musik, Avusturya’nın ilk müzik ve ses müzesi olarak faaliyet göstermektedir. Toplam 54 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan müze Avusturya, Avrupa ve dünya müziğindeki enstrümanların gelişimine tanık edebilme imkanı sunmaktadır. Haus Der Musik yol boyunca her gün 10.00 ile 22.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müze sadece 24 Aralık’ta 18.00’da kapanmaktadır. Bilet fiyatları ise yetişkinlere 13 Euro’dur.
- Viyana Belediye Sarayı; Viyana Belediye Sarayı olarak bilinen bu yapı Almanca “Wiener Rathaus” ismine sahiptir. Neo-gotik stildeki 19.yüzyıl mimarisini yansıtan bina 1872 ile 1883 yılları arasında inşa edilmiştir. Bina kulesi üzerinde Viyana’nın sembolleri arasında gösterilen “Rathausmann” bulunmaktadır. Binanın ön cephesinin tam karşısında eşsiz çeşitliliği ve yeşillik alanları ile devasa bir park bulunmaktadır. Viyana’nın en fazla turist ziyaretinin gerçekleştirildiği mekanlardan birisidir. Binanın bir yanında Viyana Üniversitesi, diğer yanında ise Avusturya Parlamento Binası bulunmaktadır. Tamamen ücretsiz bir şekilde haftanın her günü 08.00 ile 18.00 saatleri arasında binanın iç mimarisini görebilmek amacıyla ziyaret edilebilmektedir.
- Sanat Tarihi Müzesi; Viyana demek kültür ve sanat demektir. Bunu en iyi şekilde yansıtan ve aynı zamanda da daha detaylıca görebilme fırsatı sunan yer ise Sanat Tarihi Müzesi’dir. Moda ve sanatın başkenti Viyana’nın şehrin dokusunu yansıtacak özelliklerdeki bir bina içerisindedir. İmparator 1.Franz Joseph tarafından 1891 yılında hizmete açılmıştır. Kraliyet Sarayı’nın hemen yanından yer almaktadır. Müzeyi her gün 10.00 ile 18.00 saatleri arasında 15 Euro bilet fiyatıyla ziyaret edebilirsiniz.
Avusturya Ulusal Kütüphanesi; Orijinal adı “State Hall” olan Avusturya Ulusal Kütüphanesi, 1368 yılından beri faaliyet göstermektedir. Hofburg İmparatorluk Sarayı yerleşkesi içerisinde yer almaktadır. 7.5 milyona yakın eserin yer aldığı belirtilmektedir. İlk kurulduğu zamanlarda İmparatorluk Saray Kütüphanesi olarak faaliyet göstermekteydi. Binanın her yerinde de bunun etkileri görülebilir ki nitekim ön kısmında İmparator 2.Joseph’e ait bir heykel bulunmaktadır. Müzenin büyük salonunda Prens Eugene’nin 15 bin ciltten oluşan kütüphanesi de bulunmaktadır. Kütüphane ekim ve mayıs aylarında pazartesi günleri kapalıdır. Bunun dışındaki zamanlarda her günü 10.00 ile 18.00 saatleri arasında 8 Euro karşılığında ziyaret edilebiliyor. 19 yaş altı ise ücretsiz olarak girebiliyor.