İran Gezi Rehberi

Yezd

Yezd

Yezd, İran’ın Yezd eyaletinin başkentidir. Kentteki önemli tarihi kalıntıların bulunduğu bölüm 2017 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenmiştir. “Avcılar Şehri” olarak da bilinen Yezd, çölün ortasında kurulmuş ve eşsiz yapısı ile coğrafyasına uyarlanmış bir yerleşim yeridir. Mimari yapılar, çöl kumu ile uyumlu bir tonda inşa edilir. Şehrin siluetini serinlemek için yapılmış yüksek bacalar sarar. Şehir, Zerdüşt ateş tapınakları, İran el sanatları, el örgüsü kumaşları, ipek dokumacılığı, İran pamuk şekerleri ve tatlıları ile tanınır. Şehrin 5.000 yıllık bir geçmişi vardır.

 

İran, dünyanın en eski tek tanrılı dini olan Zerdüştlüğün doğduğu coğrafyadır. Yezd, aynı zamanda ülkenin Zerdüşt merkezidir. Şehir, çölün ortasında ulaşılması zor bir konumda yer aldığından, tarih boyunca savaşın tahribatından muaf olmuştur. Örneğin Moğol istilası sırasında İranlıların kaçtığı bir yer olma görevini üstlendi. 1272’de İtalyan gezgin Marco Polo şehri gezdi ve birbirinden güzel ipek kumaşlardan bahsetti. Şehre Sasaniler döneminde Kral I. Yezdgerd‘in anısına Yezdan Gerd adı verildi.

 

642’deki Arap işgali ile Yezd, tarihi İpek Yolu’nun vazgeçilmez ve önemli noktası oldu. Şehir, aynı büyüklükteki toprak yapıların oluşturduğu labirent benzeri yapısıyla farklı bir atmosfere sahiptir. Bu tür yapılarla Yezd halkı, çölün ve doğanın zorlu koşullarına uyum sağladı.

 

Yezd halkı, doğanın olağanüstü koşullarıyla sabırla başa çıkma ve Zerdüşt toplumu ile uyum içinde yaşama yeteneklerinden dolayı takdir edilmektedir. Yezd’in arka sokaklarında kaybolmak, şehri yakından tanımak için tercih edilebilecek bir deneyimdir. Yezd, tarihi mekanları ve gerçeküstü mimarisi ile hayal edilebilecek ilginç bir İran şehridir.